YOU ARE HERE: HOMEIemand eist mijn domeinnaam op

Iemand eist mijn domeinnaam op

Een domeinnaam registreren kan iedereen, ook bedrijven. In het geval van bedrijven die registreren of bedrijfsnamen die geregistreerd worden, zijn er veel overeenkomsten met het handelsnaamrecht.

Voorbeelden

Domeinnamen gebruiken heeft veel overeenkomsten met het uitvoeren van handelsnaamrecht. In veel voorkomende gevallen zal dit dan ook meestal de inhoud zijn van een geschil over een domeinnaam. Hieronder zie je twee, niet aan elkaar gerelateerde zaken over het claimen van een bestaande domeinnaam.

Zaak 1
Een bedrijf in Beilen registreerde de domeinnaam www.shoetimeflavour.nl. Echter was er al veel langer een bedrijf in Panningen actief met de bedrijfsnaam Shoetimeflavour. Dit bedrijf maakte bezwaar tegen de registratie en het gebruik van deze domeinnaam en stapte naar de rechter. De rechter wees het verzoek af omdat er niet in dezelfde regio werd verkocht en het bedrijf uit de provincie Groningen geen artikelen verkocht aan inwoners van Panningen.
Zaak 2
De voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden oordeelde dat het gebruik van de domeinnaam www.clubswear.nl onrechtmatig was jegens de houder van de domeinnaam “clubwear.nl” (een naam met slechts een enkele letter verschil). Beide partijen in het geschil waren ondernemers die in uitgaanskleding handelden. De rechtbank achtte het gebruik onrechtmatig omdat er sprake was van verwarringsgevaar en clubswear.nl van een latere registratiedatum was. Ook hier was er sprake van verschillende vestigingsplaatsen.
Er is geen overeenkomst tussen beide uitspraken te vinden wat het erg moeilijk maakt om een domeinnaam over te dragen bij een verzoek van een andere partij. Wat wel goed is om te weten is wat binnen de wet mogelijk is. Het recht op een handelsnaam ontstaat niet door een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, deze ontstaat door (langdurig) gebruik in de praktijk, of het registreren van de handelsnaam via een merkenbureau. Dit recht is niet aan een regio gebonden ook al beslist de ene rechter dat dit wel zo is en de andere niet in voorkomende gevallen. In alle gevallen zal een eiser aantoonbaar moeten maken dat er regionaal, landelijk of internationaal het unieke recht is op het gebruik van een handelsnaam of merk.

Handelsnaam
Een handelsnaam is de naam waaronder door een ondernemer handel wordt gedreven. Als eigenaar van een specifieke domeinnaam kan deze beargumenteren dat een domeinnaam een handelsnaam is waardoor men ook bescherming geniet van de Handelsnaamwet. De registratie of reservering van een domeinnaam is echter niet hetzelfde als het voeren van een handelsnaam. De omstandigheden van het geval kunnen wel met zich meebrengen dat een domeinnaam ook een handelsnaam is.
Als jouw domeinnaam hetzelfde is als jouw handelsnaam en gebruikt wordt voor het adverteren van de activiteiten van jou als ondernemer, is dat de eerste factor. De tweede factor is de inhoud van de jouw website. Afhankelijk van de informatie op die website kan de domeinnaam beschouwd worden als handelsnaam. Dit kan dus ook in jouw nadeel werken als de inhoud van je website en/of de domeinnaam zelf overeenkomsten vertoont met een bestaand handelsmerk.

Wat kun je het beste doen?
Wanneer je het verzoek krijgt van een partij om een domeinnaam over te dragen en jij ‘te goeder trouw’ handelt hoef je dus niet meteen de domeinnaam over te dragen. Anders is het als je een domeinnaam registreert waarbij je er vanuit kan gaan dat deze inbreuk maakt op handelsnaamrecht of merkenrecht. Registreer niet zomaar een domeinnaam waarvan de handelsnaam of merkvariant al bestaat.